You are currently browsing the monthly archive for November 2010.

Manusia ni macam-macam perangai. Mereka sanggup lakukan apa saja. Menipu, memeras ugut, memukul, pecah amanah dan tak kurang juga sanggup berbunuhan sekiranya mereka desperate.

Kalau dulu masyarakat kita terdedah kepada penipuan seperti Skim Cepat Kaya, Skim Kutu, Pak Man Telor dan sebagainya. Namun sekarang mereka penipu2 ini sudah ‘tingkatkan’ tahap penguasaan penipuan mereka seperti menghantar khidmat pesanan sms dgn menyatakan nama anda terpilih utk peraduan Power Root, Shell, Petronas dll sebagai umpan untuk menipu lagi. Tak sudah-sudah!

Baru-baru ini aku ada terima satu sms paling bangang. Paling tak masuk akal. Aku rasa, penipu ini memang hantar sms ini secara ‘bulk’ ke mana2 nombor yg dia suka:

Ini ayah Tolong bagi credit mexis 30RM ke nombor baru ayah 0128640745 Ayah lgi ada msalah kat balai Police.ta payah caal sekejap ayah call.

*Ini adalah sms asal yg dihantar penipu tersebut.

Bodoh tak?

Kenapa aku kata penipu ini bodoh lagi bangang:

1. Secara tatabahasanya, ayat penipu ini memang tunggang-langgang. Utk org seperti Ayah sebenar aku (yg memang hari2 tak pernah missed baca surat khabar), aku amat pasti… kesalahan ejaan seperti itu takkan berlaku. Lebih2 lagi ada bunyi semacam Indon. Sorry, ayah aku bukan Indon!

2. Nombor yg menghantar sms itu pula ialah +6285227681251 (bukan nombor dari Malaysia, macam nombor telefon Indon juga!)

3. Kalau emergency sangat pun, kenapa RM30? Banyak tu! Boleh tahan 90 hari, Doh!

4. Dan paling tak masuk akal, Ayah aku sebenarnya mana tahu taip SMS? Dia selalu terhantar sms kosong kepada kami adik-beradik. Kemudian, kami akan call dia dan tanya “wassup”? Dia dgn selambanya akan jawab: “tak sengaja, daaaa!”

5. Paling bodoh sgt2 ialah… sms yg sama juga turut diterima oleh Mak aku (beberapa hari sebelum aku terima sms yg sama). Mak aku gelak nak terguling2. Dia dgn selamba berkata: “Ahhh! Ayah aku sms dari kubur ke, ni!???”

*

Oleh itu, aku harap kawan2 sekalian… berhati-hatilah. Ramai manusia di luar sana yg desperate, menipu, memeras, mengugut dan sanggup lakukan apa sahaja demi duit. Jangan terus terpedaya dgn tipu helah mereka ini.

Walaupun penipu itu minta 30RM (hello…RM30 lah, ngok!), kalau ada lima orang terpedaya dan cepat2 top-up kan RM30 seorang, bukankah banyak sudah diperas penipu ini?

Be careful my friends. Be VERY careful.

Aku berdiri betul2 di hadapan notice board di ofis, FKP. Oleh sebab kekangan bajet, kami kakitangan perlu selalu update diri sendiri dengan sebarang surat/notis yg dipaparkan di papan tersebut. Sekiranya tahun2 sebelum ini pelbagai surat/notis dipanjangkan terus kepada staf, tapi sekarang tidak lagi.

Sambil aku termangu-mangu di hadapan papan notis sebesar pintu masuk KLCC itu… seorang staf pentadbiran pun menegur sapa aku. Ooh, aku memang pemalu. Atau aku memang langsung tak perasan kewujudan staf tersebut di situ sebab terlalu ralit baca notis yg berdoyon-doyon itu. Dengan harapan agar ada notis2 “membahagiakan”. Lebih2 lagi sudah hampir2 penghujung tahun ini.

Staf: Dari tadi berdiri kat situ, tak penat ke?

Aku: Itulah sebabnya, sampai esok pun tak habis baca ni.

Staf: Ada apa-apa yg menarik? Boleh kongsi. Saya memang dah tak larat nak baca. Walaupun ada beberapa notis tu, saya yg tampal.

Aku: Ooh, banyak juga yg menarik. Banyak tawaran kerja kosong ni. Dalam gomen jugak. Gaji pun lumayan. Banyak dapat elaun ni. Menarik!

Staf: Haaa!?? Mana? Mana? Nak gak apply. Tarikh tutup bila?

Aku: Niii haaa. Jawatan kosong sebagai Timbalan Naib Canselor UnisZa, Kelantan. Mahu??

Staf: Hampehhhh!!

Errk.., korang kalau nak apply pun boleh. Apa salahnya. Sekarang ni kan semua orang berlumba-lumba nak keje gomen. Aku dah iklankan dlm blog ni. Selamat mencuba 🙂

Aku sudah penat and jelak utk buat editing buat masa ini. Bulan lepas aku sibuk buat editing utk majalah Cetus, edisi ke-3. Bukan itu sahaja, aku juga buat editing utk suratkhabar USIM Today sampai juling-juling biji mata.

Beberapa minggu lepas, aku buat editing utk beberapa dokumen MQA macam nak terkincit-kincit. Pendek kata, semua orang memang tak sempat nak pi ke toilet kalau rasa nak terkucil akibat banyak sangat kerja. Honestly, aku tahan2 kencing sehingga mengakibatkan perut aku senak. Mana taknya, students datang berdoyon-doyon minta tengokkan berita yang mereka tulis – walhal mereka ada pensyarah yg khas utk buat kerja2 sebegitu.

Dah berpuluh-puluh kali aku maklumkan kepada students ini yg kerja2 edit berita bukan urusan aku. Dalam kelas aku mengajar cara membuat suratkhabar. Bab2 cara menulis ini, bukan lagi tanggungjawab aku. Namun begitu, aku cuba jadi profesional. Kadang2 aku layan gak budak2 ni atas dasar kasihan. Lepas aku sakit senak2 perut akibat tahan kencing… hati aku menggerutu marah. Aku ni pi sibuk buat kerja orang, apa hal?

Bila hati tak ikhlas, mulalah kita marahkan sana sini. Ooh ya, aku ini mungkin sudah dikategorikan sebagai pensyarah yg suka marah-marah?

Macam mana nak ikhlas, cuba cerita? Aku sibuk buat kerja orang lain sampai kerja sendiri aku tak siap. Orang lain dok sibuk tulis paper utk seminar itu ini… aku lak sibuk edit berita budak2. Langsung tak memajukan diri sendiri. Yg pensyarah seorang itu boleh pula berangan nak bentang 2-3 paper utk seminar hujung tahun ini. Apakah??

Memang tak adil.

Untuk jadi profesional, aku selalu sabarkan hati sendiri. Walaupun aku selalu cuba utk tidak terlalu berkira… by the end of the year, penilaian prestasi sudahnya akan menilai berapa banyak bentang paper, pergi seminar, bla, bla, bla. Bukannya ada soalan tentang berapa ramai students datang cari ko di pejabat utk minta bantuan itu ini. Memang statement aku ini tak ikhlas.

Sekarang aku diminta menyambung semula projek terbengkalai. Edit buku pula. Aku sudah mula buat editing buku ini beberapa bulan lepas. Akibat artikel2 yg aku terima semuanya hampeh, maka aku jadi malas. Mana taknya, kesalahan ejaan dan tatabahasa bersepah sana sini. Eja “islam” pun salah!?? Itu belum lagi ejaan “stesyen”, “dimana”, “dikalangan” dan sebagainya! Ayat tanya jangan cakaplah. Bersepah2 ayat tanya dia. Dan macam biasa, pertanyaan itu dibiarkan tanpa jawapan. Apa ni!?? Ko belajar mana dulu?

Masya-Allah, buat editing bukan sahaja sakit kepala. Mungkin juga akan dapat penyakit berangkai. Sakit jantung, sakit hati dan sakit jiwa!

Kalau students yg buat kesalahan sebegitu, aku boleh maaf lagi. Aku boleh sabarkan hati sambil berkata: “mereka ni budak baru belajar. Sebab itulah mereka ke sini.”

Tapi kalau pensyarah yg sudah lepasan universiti, kononnya ada Masters… buat kesalahan bodoh macam itu, apakah? Pensyarah yg mengajar komunikasi pulak tu!? Hanya Allah yg Maha Mengetahui.

Sekarang berbalik kita kepada persoalan seperti tajuk entri ini. Adakah anda cukup profesional?

Sambil2 aku membelek kamera baru beli beberapa bulan lepas, kawan sepejabat aku datang berkunjung. Beliau kagum melihatkan kamera Samsung kaler pink ini.

S** : Wah, kamera baru! Kaler pink. Aiii laiiike!

Aku: A’ah, baru tak barulah. Beli masa nak raya hari tu. Ambil gambar QQ kat Putrajaya.

S**: Berapa megapixel ni beb?

Aku: Entahlah, 12 megapixel kot?

(Kawan aku tu pun ambil kamera sambil belek2 function itu ini).

S**: Boleh zoom jauh mana?

Aku: … tak pastilah. Sampai Kuala Selangor kot?

S**: ..aah!!?? Babiiiii!! 😛

 

*Sorry, dialog di atas langsung tidak diedit! 😛

Aisehmen, lama gila tak update blog. Aku sampai terlupa, yg sebenarnya aku ada blog. Actually, aku ada dua blog, lagi satu lepak kat blogspot, akibat blog wordpress ini tak boleh dibuka di pejabat. Amazingly, hari ini boleh pula dibuka. Alhamdulillah. Sambil2 dengar lagu Sohaimi Meor Hassan & Anna Rafali (Kalau Berpacaran), aku cuba cari ‘mood’ menulis blog yg semakin pudar.

Baru aku sedar, sudah lebih tiga tahun maintain blog di wordpress ini… dan post aku sehingga hari ini hanya ada 197. Masih tidak mencapai sasaran 200 entri utk diraikan. Huhu! Peliknya, bila aku tengok statistic pelawat – boleh dikatakan pasti akan ada 2-3 klik ke blog bersawang ini. Siapakah orang misteri yg selalu berkunjungan itu?

Di kesempatan ini aku ingin update beberapa perkara yang langsung tidak diumumkan sejak beberapa bulan lalu. Seingat aku, last entry pasal Paul the Octopus. Sekarang pun Paul sudah kembali ke rahmatullah. Mungkin Paul sudah dapat menyasarkan jangka hayatnya semakin pendek. RIP, Paul.

Aku seboleh-bolehnya akan cuba capai target entry ke-200. Tak berapa susah sgt. Hari ini pun boleh capai target. Cuma utk mengasah kepala otak cari idea ini terpaksalah kerja keras… keras, keras!

Ohh ye, kemas! Kemas cepat! Sebelum penghujung tahun! Insya-Allah.

Wish me luck, finger crossed!

Blog Stats

  • 18,081 hits
November 2010
I S R K J S A
« Jul    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Arkib