There are always people who want to eat our octopus but he is not shy and we are here to protect him as well. He will survive. —Oliver Walenciak (Paul’s keeper)
Oh yes, Paul did it again! He has predicted that Spanish team will win it. And this morning, has proven that the Octopus was right 🙂
Aku cuba googled “Paul the Octopus” dan results adalah berjuta!
Wahh, Paul sudah jadi celebrity dalam sekelip mata. Namun hasil bacaan aku terhadap website wikipedia menyatakan kajian sains terhadap octopus bahawa spesis ini tergolong dalam kumpulan invertebrata yang bijak dan mampu mengenal bentuk dan garisan. Manusia pun mengenal bentuk dan garisan, tapi gagal buat ramalan. Doh!!?
Beberapa hari lepas aku ada membaca sebuah akhbar Melayu yang menyatakan selain Paul, beberapa individu percaya animal instinct adalah benar. Di Singapura, seorang tukang tilik menggunakan khidmat burungnya bernama Nani. Tapi ramalan Nani tak tepat. Menurut ramalan Nani, Holland akan menang. Mungkin juga Nani tidak cukup bijak!??
Aku harap Encik Oliver (penjaga Paul) akan menjaga Paul dengan sebaik-baiknya. Gunakan kepintaran Paul pada jalan yang betul.
…ramai juga yang kepingin sambal sotong, sushi sotong dan tak kurang juga snek sotong kering. Nom, nom, nommm!!
Advertisements